Gazpacho

GazpachoJon-Arne Vilbo en Thomas Anderson kennen elkaar reeds vanaf hun kindertijd en spelen in Oslo in de band Delirium die echter een kort leven is beschoren. In 1996 besluiten ze om samen een nieuwe groep op te richten. Anderson is dan actief bij een radiostation waar hij Jan-Henrik Ohme ontmoet en hem vraagt om deel te nemen aan de eerste jams. Het zijn uiteenlopende persoonlijkheden en net dat is de inspiratie voor de groepsnaam. Gazpacho is een koude soep die is samengesteld uit diverse groenten, het buitenbeentje onder de soepen zeg maar. Met deze drie leden is de groep niet echt compleet, maar Jon-Arne, Thomas en Jan-Henrik vormen samen de creatieve kern. Bassist Roy Funner wordt ingehuurd als studiomuzikant en de drumpartijen worden aan de computer toevertrouwd. Het zal tot 2002 duren vooraleer de eerste opnames beschikbaar zijn via de ep ‘Get It While It's Cold'. Alle drie de leden van de groep zijn betrokken bij de Scandinavische Marillion fanclub en via die weg kunnen ze ook hun ep verspreiden en krijgen ze voor het eerst aandacht van de gespecialiseerde pers. Datzelfde jaar doen ze mee aan de Noorse ‘Make-A-Star' wedstrijd en hun song ‘Sea Of Tranquility' wint. Dat stelt hen in de mogelijkheid om een eerste album uit te brengen via MP3.com met drie nummers van de ep en drie nieuwe stukken. In 2003 worden vijf van die zes nummers gekoppeld aan zes nieuwe composities en hun eerste echte fysieke cd is een feit. ‘Bravo' wordt internationaal goed onthaald en zelfs het Nederlandse OOR gooit met complimenten. Live wordt de groep ondertussen uitgebreid met drummer Geir Digernes en om het titelnummer te kunnen vertolken trekken ze ook nog een violist en fluitist aan.

Marillion
De Marillion connectie blijft voor de groep belangrijk en in 2004 gaan ze mee op de ‘Marbles' tour als support act voor 31 shows in 11 verschillende landen. Een nieuwe drummer (Robert Johansen) wordt aangetrokken en zowel Mikael Kromer (viool) als Kristian Skedsmo (fluit) worden volwaardige leden van de groep. Met ondertussen een tweede album onder de arm (‘When Earth Lets Go') hebben ze voldoende materiaal om een sterke en gevarieerde live set uit te bouwen. Ondanks de vele positieve reacties slaagt de band er toch niet in om een platendeal te versieren, maar Marillion komt ter hulp door hen de kans te geven hun derde album op hun Intact Records label uit te brengen. ‘Firebird' verschijnt in 2005 samen met de heruitgaven van de eerste twee albums. De groep krijgt extra ondersteuning van Marillion gitarist Steve Rothery die een solo speelt op het nummer ‘Do You Know What You Are Saying'. Fans worden uitgenodigd om geluidsfragmenten op te sturen die de groep dan wil gebruiken in hun composities. Ondertussen wordt bassist Roy Funner vervangen door Kristian Torp en verlaat Kristian Skedsmo de groep. Gazpacho gaat verder als sextet.

Nieuwe labels
Als in 2007 het vierde album ‘Night' verschijnt kan de groep die presenteren tijdens het Marillion Convention Weekend in het Nederlandse Zoetermeer. De plaat bestaat uit slechts één muziekstuk dat vijftig minuten duurt. Het is een conceptplaat die gaat over de verschillende manieren waarop ons bestaan kan worden geïnterpreteerd. Hoog gemikt, maar desalniettemin een prachtig stuk waarop ook Skedsmo opnieuw meedoet. De plaat wordt in de gespecialiseerde pers met lof beladen en door de kenners gewaardeerd. Ze eindigt hoog in diverse polls. In 2009 wordt een vijfde album uitgebracht op Happy Thoughts Productions. ‘Tick Tok' is opnieuw een conceptplaat over vliegpionier Saint-Exupéry. In 2010 spelen ze op het ‘The Night Of The Prog' festival in Loreley (Duitsland) en daar wordt een dvd opgenomen. Robert Johanson verlaat kort nadien de band en wordt vervangen door Lars Erik Asp. Nog een jaar later tekent de groep bij HTW, een label met Sony/BMG distributie. ‘Missa Atropos' (2010) is alweer een conceptplaat rond dood, angst en eenzaamheid. Alhoewel dit album een donkere kant heeft, draagt het nog steeds de typische Gazpacho stempel met ambiente passages, viool, klassieke- en wereldmuziek invloeden.

K-Scope
In 2012 volgt ‘March Of Ghosts' die een verzameling korte muzikale vertellingen bevat en ook weer met veel lof wordt onthaald in de pers. Ondertussen heeft de band getekend bij het Engelse Kscope label. Voor het eerst kan Gazpacho op eigen kracht een uitgebreide Europese tour doen die hen naar Duitsland, Nederland, België en Groot-Brittannië brengt. Later spelen ze ook nog in Polen. De band blijft bijzonder productief want in 2014 is er al een volgende plaat. ‘Demon' is wellicht het meest avontuurlijke album dat ze tot dan toe hebben gemaakt, maar het is opnieuw een pareltje voor de fijnproevers. Ook nu volgt een Europese tour. De tot nu toe laatste studioplaat ‘Molok' (2015) bevat een aantal kortere nummers die toch weer aan elkaar zijn verbonden door het thema religie. Ondertussen zijn er van Gazpacho ook een aantal live cd's op de markt: ‘A Night At Loreley' (2010, 2cd of 2cd + dvd) ‘London' (2011) en ‘Night Of The Demon' (2015, cd + dvd). In 2015 verschijnt eveneens een dubbele compilatie cd ‘Introducing Gazpacho'. Voor een zacht prijsje krijg je een beeld van de waar de groep voor staat. Kscope brengt ondertussen ook de backcataloog van de groep opnieuw uit, waarvan het meeste ook op vinyl!

Ondanks het feit dat Gazpacho bij de diehard progfans ondertussen een begrip is, blijft de groep een goed bewaard geheim voor het grotere publiek. Wie het IO Pages Festival bezoekt zal alvast van een verrassende band genieten.

Geert Ryssen

 

Andere video's van Gazpacho:

Golem afkomstig van het album "Night of the Demon".

Winter Is Never afkomstig van het album "Tick Tock".

 

Laatste recensie van Gazpacho:

(geplaatst in iO Pages 130)

GAZPACHO
Night Of The Demon
(KSCOPE)

Dit mooie cd-dvd-pakketje bevat een naturel weergave van een concert van de Noorse progrockers van Gazpacho. De dvd is gefilmd in ‘ons eigen' Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer door John Vis en zijn team en laat Gazpacho in zijn meest pure vorm zien. De beelden zijn prettig en rustig gemonteerd met voldoende ‘op de huid' momenten en kleurrijke overzichtshots. De band zal nooit van het podium spatten, maar werkt geconcentreerd en toegewijd aan het in sfeer onderdompelen van de fans. Sfeer in volle, meeslepende passages gedragen door een sterke muzikale groove en gewiekste baslijnen van Kristian Olav Torp. Toetsenist Thomas Anderson en vooral Mikael Kromer met zijn viool-, mandoline- en gitaarspel geven de accenten in de muziek aan. Een enkele maal gebruikt men projecties op de achtergrond; de lichtshow met de nadruk op de kleur rood roept gemakkelijk een intieme ambiance op. Tijdens het concert van 12 april 2014 was het middelste deel van de set bedoeld voor de stukken van het nieuwe album Demon, een taaie plaat waarop men het experiment behoorlijk oprekte. Gazpacho speelt deze tracks live met volle aandacht en nauwgezet na. De nummers leven nu duidelijk meer dan op de cd en de Klezmer-passage in The Wizard Of Altai Mountains is een prima intermezzo om de spanning even te laten vieren. Je ziet de bandleden genieten bij een publieksfavoriet als Winter Is Never en bij de toegiften met de frequent gespeelde stukken van wat nog altijd Gazpacho's hoogtepunt is, namelijk Night (2007). Jan-Henrik Ohme is noch een echte topzanger noch de meest innemende frontman, maar zijn stem sluit naadloos aan bij het artrockgeluid van de Noren. Op de dvd staat de volledige show van ongeveer twee uur met veertien gespeelde nummers. Vanwege ruimtegebrek op de cd moet je het daar met vijf tracks minder doen al staan de belangrijkste nummers er wel op. De geluidsband van het volledige concert is met deze mooi uitgebalanceerde setlist van nieuw en ouder materiaal, langere en ietwat compactere stukken, eigenlijk de ideale ‘best of'. Dit najaar wordt een nieuw album van Gazpacho verwacht. Als men daarop de inventiviteit en de gedrevenheid van de Demon-tour kan handhaven dan wordt dat geheid een klapper.

Robbert Schuller

 

Links Gazpacho

Terug naar de informatie over het iO Pages Festival.

iO Pages Festival 2016

IO Pages Festival 2016

Advertenties

Volg iO Pages ook op

Facebook Twitter Instagram

© 2021 - website by cubique den haag