Iamthemorning

Iamthemorning

Lighthouse is de opvolger van het album Belighted uit 2014 en heeft als gastmuzikanten Gavin Harrison (Porcupine Tree, King Crimson), Colin Edwin (Porcupine Tree) en Mariusz Duda (Riverside, Lunatic Soul), de mixing gebeurde door Marcel Van Limbeek (Tori Amos).
De groep Iamthemorning werd opgericht in het Russische St Petersburg in 2010 met o.a. de pianist Gleb Kolyadin en de charismatische zangeres Marjana Semkina. De groep bracht in 2012 in eigen beheer het debuutalbum uit en tekende voor het label Kscope, Belighted werd het eerste album voor het label in september 2014. In 2015 toerden ze door heel Europa met collega's van het label, waaronder ook vorig jaar de progressieve rockgroep Gazpacho.
Net als bij ‘Belighted' werd de engineering en de mixing op Lighthouse verzorgd door Marcel van Limbeek (Tori Amos) met een team van fantastische ingenieurs (Vlad Avy, Gianluca Capacchione, Neil Pickles), de productie werd door Gleb en Marjana zelf onder handen genomen. Het album heeft als gastmuzikanten Gavin Harrison (Porcupine Tree, King Crimson) op drums, Colin Edwin (Porcupine Tree) op basgitaar en vocale bijdragen op de titeltrack van het album door Mariusz Duda (Lunatic Soul, Riverside).
Lighthouse is een rijk en eclectisch album, met invloeden van klassieke muziek, de Canterbury scene, folk, jazz en elektronische geluiden. Het album neemt de luisteraar mee in de opeenvolgende fases van de mentale geestestoestand van het centraal karakter, de pogingen om te vechten tegen de ziekte, de tijdelijke remissie wat uiteindelijk dan leidt tot een volledige ineenstorting. Voor de teksten vond men inspiratie bij de werken en de levens van Virginia Woolf en Sylvia Plath.
Naast opnames in Londen en St Petersburg werd de muziek voor het belangrijkste instrument, de vleugelpiano, opgenomen in de Mosfilm Studios in Moskou, de grootste en tevens oudste studio in Rusland. Mosfilm werd opgericht in 1920 en is bekend voor de opnames van orkesten voor de soundtracks van de meest bekende films in het Sovjet-tijdperk, waaronder de werken van Tarkovsky en Eisenstein.
Het artwork voor het album Lighthouse werd gemaakt door de ‘waterverf'-kunstenaar Constantine Nagishkin, waarmee de groep reeds in het verleden heeft samengewerkt.

Andere video's van Iamthemorning:

K.O.S. afkomstig van het album  'Belighted' .

5/4  afkomstig van de live video "From the House of Arts" 

 

Laatste recensie van Iamthemorning:

(geplaatst in iO Pages 135)

IAMTHEMORNING
Lighthouse
(KSCOPE)

Het titelloze debuut (2012) van Iamthemorning werd in iO120, besproken en Belighted (2014), het voorgaande en tweede album, in iO125 en kreeg toen een ‘tip'. Het Russische duo Gleb Kolyadin (vleugel, toetsen) en Marjana Semkina (zang) geldt als ‘progressief'. Zij komen uit St. Petersburg en combineren op de derde cd Lighthouse invloeden uit de klassieke muziek, jazz en de symfonische folk van Clannad. Mariusz Duda (Riverside) is als zanger te horen in het titelstuk en verder verlenen ex-Porcupine Tree-leden Gavin Harrison en Colin Edwin hun medewerking. De frêle stem van Semkina is naar mijn smaak een prachtige aanvulling op het grotendeels op klassieke muziek gestoelde pianospel van Kolyadin. Dat gezegd hebbende is het prettig dat de grotendeels akoestische muziek hier en daar wordt aangevuld met slagwerk en elektrisch versterkte instrumenten. De orkestrale arrangementen zijn ook een welkome aanvulling (Too Many Years) waarbij de muziek aan een soundtrack doet denken. De gevoelige wegdroommuziek van dit duo past precies in het genre dat Kscope nastreeft om te kunnen uitgeven. De teksten zijn geïnspireerd op de levens van Virginia Woolf en Sylvia Plath en handelen over de voortgang van geestesziekte. Geen doorsnee muziek, maar beslist de moeite waard om een kans te geven!

Menno von Brucken Fock

 


Links Iamthemorning

Terug naar de informatie over het iO Pages Festival.

iO Pages Festival 2016

IO Pages Festival 2016

Advertenties

Volg iO Pages ook op

Facebook Twitter Instagram

© 2021 - website by cubique den haag