Lesoir

Lesoir

Vallen en opstaan, winnen en verliezen, succes en tegenslag, vreugde en verdriet, ‘Luctor et Emergo': de titel van de derde langspeler van Lesoir.

De titel ‘Luctor et Emergo' (ik worstel en kom boven) is kenmerkend voor de inhoud van het album en loopt als een rode draad door de teksten van zangeres Maartje Meessen. Het stipt diverse vraagstukken aan uit het leven, niet altijd met een conclusie of het juiste antwoord in pacht, maar daarom wel een inspiratiebron voor iedereen die met beide voeten in de klei staat en op zoek is naar een stukje herkenbaarheid.

De voorganger ‘Transience' ontving lovende kritieken tot ver over de Nederlandse landgrenzen en zorgde ervoor dat de band meerdere malen (inter)nationaal op de planken stond, o.a. met gerenommeerde bands als Karnivool, Delain, The Gathering en Within Temptation. Het was een succesvolle kickstart en al snel was de tijd rijp voor een opvolger.

Voor de derde plaat duikt de band een half jaar haar repetitieruimte in, gelegen in Bemelen; een klein dorp in de heuvels van Limburg. De serene rust biedt de mogelijkheid tot reflectie en de band gaat terug naar het fundament van haar overtuiging: "Het maken van muziek is het ultieme middel om persoonlijke gevoelens te concretiseren. Emotie als basis van iedere kunstvorm."

Juni 2014 vertrekt de band met 12 ruwe schetsen voor twee weken naar St. Merryn, in de UK om in de beroemde Airfield Studios samen met topproducer en goede vriend John Cornfield (bekend van zijn werk met o.a. Muse, Oasis, Supergrass & New Model Army) te werken aan hun derde langspeler.
De afgelegen locatie op het voormalige vliegveld forceert Lesoir om alleen maar bezig te zijn met één doel; het creëren van een dynamisch product waarin de band zichzelf volledig blootgeeft. Mede door de intensieve samenwerking met Cornfield tilt Lesoir haar eigen geluid naar een nog hoger plan. ‘Luctor Et Emergo' is een goudeerlijke plaat geworden; ruimtelijk, live, bombastisch, fragiel, experimenteel en melodieus zijn allen omschrijvingen die van toepassing zijn.

Zo ook de eerste single ‘Going Home', waar de zoektocht naar een thuisgevoel in contrast staat met een gevoel van verlatenheid. Deze tweestrijd is tevens compositorisch kenmerkend voor Lesoir; het constant opzoeken van een spanningsveld tussen de zanglijnen en de zorgvuldig opgebouwde instrumentale lagen.

Lesoir gaat met ‘Luctor et Emergo' verder waar het geëindigd is met ‘Transience' en dringt dieper door binnen de internationale markt waarin de band met haar voorgaande werk reeds een plekje heeft bemachtigd. De eerste stappen zijn gemaakt; V2Benelux heeft wederom getekend voor de release en de derde headline tour door China is een feit. Lesoir vaart maar één koers en heeft geen tijd om stil te staan en achterom te kijken.

Andere video's van Lesoir:

Going Home afkomstig van het album 'Luctor Et Emergo'.

Single-Eyed


Laatste recensie van Lesoir:

(geplaatst in iO Pages 128)

LESOIR
Luctor Et Emergo
(V2 RECORDS)

Waarin een klein land groot kan zijn. The Gathering en Within Temptation gingen Lesoir voor, maar de Limburgers volgden hun eigen pad en werkten gestaag aan succes. Dat resulteerde al in voorprogramma's van gerenommeerde bands als Karnivool, Delain en bovengenoemde bands. Met de derde plaat Luctor Et Emergo, geproduceerd door John Cornfield bekend van onder meer Muse, Oasis, Supergrass en New Model Army, heeft Lesoir een puik stuk muziek opgenomen, dat herinneringen oproept aan het doorbraakalbum Mandylion (1995) van The Gathering met hier en daar een verwijzing naar Skunk Anansie. Dat dit mede het gevolg is van de sterke zang van Maartje Meessen moge duidelijk zijn. In haar teksten stipt ze diverse levensvraagstukken aan. Ze komt niet altijd met conclusies en ze pretendeert ook niet de waarheid in pacht te hebben. Ze is echter wel een inspiratiebron voor iedereen die met beide benen op de grond staat en op zoek is naar herkenbaarheid. Waar The Gathering de zangpartijen van Anneke van Giersbergen overdubde, heeft Lesoir met gitariste Eleen Bartholomeus een ijzersterke tweede stem achter de hand, waardoor de zang voller klinkt. Dat dit af en toe nodig is, wordt wel duidelijk in het sterke, atmosferische Press Play From Start, waarin beide dames hun partijen zingen tegen de achtergrond van een stevige gitaarmuur. Hoewel de groep graag put uit metal en rock, is men er ook niet vies van de muziek te verrijken met psychedelica, folk en progressieve rock. Daarbij lijkt het af en toe bij de gitaarpartijen alsof Steven Wilson ook even heeft meegespeeld. Het resultaat is een album dat bij iedere draaibeurt groeit en meer details lijkt prijs te geven. De sublieme gitaarpartijen van Bartholomeus en Ingo Dassen, de heerlijk pompende bas van Ingo Jetten en het strakke drumwerk van Bob van Heumen zorgen voor een aangenaam uurtje luisterplezier. Lesoir bewijst met Luctor Et Emergo een groep te zijn, waarmee terdege rekening moet worden gehouden.

Wilco Barg

 

Links Lesoir

Terug naar de informatie over het iO Pages Festival.

iO Pages Festival 2016

IO Pages Festival 2016

Advertenties

Volg iO Pages ook op

Facebook Twitter Instagram

© 2021 - website by cubique den haag