Tim Bowness & Band

Tim Bowness & Band

Geboren en grootgebracht in het Noordwesten van Engeland, kwam Tim Bowness tot muzikale ontwikkeling in de periode tussen midden jaren 70 en midden jaren 80, hij ontwikkelde een eclectische muzikale smaak, die naast een heleboel andere dingen de soundtracks van John Barry en Angelo Badalamenti, singer-songwriters, progressieve rock, post-punk, minimalistische klassieke muziek en jazz bevatte.
Hij startte zijn muzikale carrière in de vroege jaren 90 bij de platenlabels van Probe Plus, One Little Indian en Epic, maar Bowness is vooral bekend als zanger/co-writer bij de groep No-Man, een langlopende samenwerking met Steven Wilson (Porcupine Tree). Naast de release van 6 studio-albums en een DVD-documentaire met No-Man heeft Tim ook gewerkt met de populaire Italiaanse artiest Alice, Robert Fripp, Hugh Hopper (Soft Machine), Peter Hammill en Phil Manzanera van Roxy Music (naast vele anderen).
Tim heeft het album Flame (1994) opgenomen met Richard Barbieri (Porcupine Tree/ex-Japan), hij deed de co-productie en co-writing van Talking With Strangers (2009) voor Judy Dyble (ex-Fairport Convention) en werkte regelmatig samen met Peter Chilvers (Brian Eno/Karl Hyde). Sinds 2001 runt Tim samen met No-Man live bassist Pete Morgan het succesvolle online label/store Burning Shed.
De solo discografie van Bowness omvat My Hotel Year (2004, One Little Indian), Abandoned Dancehall Dreams (2014, Inside Out) en Stupid Things That Mean The World (2015, Inside Out).


Andere video's van Tim Bowness:

Sing To Me Afkomstig van het album "Stupid Things That Mean The World"

The Warm-Up Man Forever  Afkomstig van het album "Abandoned Dancehall Dreams"

 

Laatste recensie van Tim Bowness:

(geplaatst in iO Pages 130)

TIM BOWNESS
Stupid Things That Mean The World
(INSIDE OUT MUSIC)

‘And then there was one', moet Tim Bowness gedacht hebben, nadat No Man voorlopig op een lager pitje werd gezet vanwege de soloplannen van kompaan Steven Wilson. De aanvankelijke teleurstelling sloeg om in ongekende werklust, want een jaar na het schitterende Abandoned Dancehall Dreams verschijnt nu alweer Stupid Things That Mean The World! Opnieuw omringde Bowness zich met bevriende musici onder wie Colin Edwin, Rhys Marsh, Phil Manzanera, David Rhodes, leden van de No Man liveband en Bruce Soord, die ook de mix verzorgde. Men kwam uit op elf tracks in 42 minuten, nogal bescheiden voor zo'n elegante rasverteller. Het resultaat klinkt hier en daar ook wat schetsmatig en dat kost hem een ‘vette krent'. Je zou deze cd met enige fantasie een singer-songwriterplaat kunnen noemen. Degenen die nu angstige visioenen krijgen van vroegoude mannen met een aangevreten gitaar hoeven echter niet te vrezen. Schuchtere liedjes vol verlangen en verschaalde dromen, zoals Everything You Are Not, Where You've Always Been en Soft William, hebben gewoon niet meer nodig dan een piano, tokkelende snaren, strijkers en die karakteristieke fluisterstem. Ze staan in scherp contrast met The Great Electric Teenage Dream, het ijzersterke openingsnummer waarin Tim vocaal rauwer en onverwacht sexy uit de hoek komt. Press Reset doet daar niet voor onder en begint bedrieglijk kalm, maar terwijl Bowness stoïcijns declameert breekt achter hem de pleuris uit. Het orkest plus band slaan op hol, de zang wint aan agressie en drie minuten later is het alweer over. Je denkt: nog maar een keer! De vrolijke noot komt van de popgetinte titelsong met zijn simpele, maar onweerstaanbare baslijn en plagerige koortjes, terwijl Know That You Were Loved de eerste minuten een lieflijk, op veilig spelend wiegeliedje lijkt. De meerwaarde zit in de kwetsbare melancholie van de pedalsteelgitaar tijdens de tweede helft. Sing To Me stond oorspronkelijk op de No Man-demo Best Boy Electric en herinnert daar, ondanks een flinke make-over, zeer sterk aan! De warme harmonieën, de prominent aanwezige viool en de geweldige gitaarsolo maken dit een toekomstige livefavoriet. Maar het allermooist is toch At The End Of The Holiday, dat net zo intens triest klinkt als de titel doet vermoeden; zelfs de ruisende golven wassen zulke bittere tranen niet weg.

Alice Switser

 

Links Tim Bowness & Band

Terug naar de informatie over het iO Pages Festival.

iO Pages Festival 2016

IO Pages Festival 2016

Advertenties

Volg iO Pages ook op

Facebook Twitter Instagram

© 2021 - website by cubique den haag