Progressive rock nieuws

IO Earth oefenruimte afgebrand

zondag 21 juli 2024

IO Earth oefenruimte afgebrand

Door een verwoestende brand is in Birmingham het hoofdkwartier van IO Earth verloren gegaan. Studioapparatuur, merchandisevoorraad en een dierbare verzameling muziekinstrumenten werden vernietigd. De band schrijft: "Het meest verwoestende van alles is het verlies van de harde schijven met daarin onze volledige backcatalogus, een onvervangbaar archief van onze muzikale reis."

Dave: "We're now in limbo. We can't rehearse, we can't record. We're just devastated." 

Adam: "One saving grace is that the new material we're working on is on hard drives I carry with me, so that is safe."

De band is een inzamelingsactie begonnen om op nieuw te kunnen beginnen.

Dilemma kondigt nieuw album The Purpose Paradox aan

vrijdag 19 juli 2024

Dilemma kondigt nieuw album The Purpose Paradox aan

Op 20 september, presenteert de Nederlandse moderne progressieve rockband Dilemma zijn derde volledige album The Purpose Paradox. Dit conceptalbum van meer dan een uur wordt uitgebracht op CD, dubbel LP en via alle streaming platforms, en internationaal gedistribueerd door Butler Records, een divisie van V2 Records. Het album wordt vooraf gegaan door meerdere singles waarvan de eerste genaamd I Am Neon nu te beluisteren is.


Het album bevat 9 gloednieuwe tracks, variërend in lengte van 4 tot bijna 16 minuten, die een breder geluid van de band laten horen: diverser, technischer, progressiever. Echter zonder de typische Dilemma sound te verliezen, waarin altijd wel een verrassende zijweg wordt ingeslagen. Met nieuwe frontman Jermain van der Bogt (Wudstik), is de zang rauwer en gevarieerder. Bijna zes jaar na de vorige plaat Random Acts of Liberation klinkt de band als herboren en wagen ze zich aan een fris concept waarin hoofdpersoon Neon aan de hand van zijn gids Electra maar in de wurggreep van The Hand zijn weg moet zien te vinden.

Net als zijn voorganger is The Purpose Paradox geproduceerd door drummer Collin Leijenaar, die samen met de befaamde muziektovenaar Rich Mouser (The Mouse House, LA) ook verantwoordelijk was voor de mix en mastering. 

Nieuwe band en album van Anathema mastermind Daniel Cavanagh

woensdag 17 juli 2024

Nieuwe band en album van Anathema mastermind Daniel Cavanagh

Weather Systems hebben een wereldwijde releasedatum aangekondigd van 27 september voor hun debuutalbum getiteld Ocean Without A Shore, op Music Theories Recordings / Mascot Label Group. De nieuwe band is opgericht door voormalig Anathema mastermind en multi-instrumentalist Daniel Cavanagh en voormalig Anathema drummer en producer Daniel Cardoso. Vandaag presenteren ze de eerste single getiteld "Do Angels Sing Like Rain?".

In 2019 begon Daniel te schrijven aan wat hij dacht dat het volgende Anathema-album zou worden. Twee jaar eerder had de Britse band veel succes met hun laatste album, The Optimist. In de studio vond Daniel snel zijn creatieve flow, maar in 2020 besloot de band een pauze te nemen. Zodoende ontstond het merendeel van Ocean Without A Shore tijdens die Anathema-sessies.

Hij voltooide de muziek samen met enkele bekende gezichten. Hij werkte opnieuw samen met The Optimist producer Tony Doogan [Mogwai, Belle & Sebastian]. Naast Anathema-drummer Daniel Cardoso op de drums en als live musical director, en Cavanagh's uitvoeringen op zang, piano, elektrische piano, keyboards, vocoder, elektrische en akoestische gitaren en bas, bevat het album zang van Soraia, Petter Carlsen, Oliwia Krettek en Paul Kearns.

Muziekdorp Wergea doet legendarische band Solution herleven

maandag 8 juli 2024

Muziekdorp Wergea doet legendarische band Solution herleven

In het muziektheaterstuk ‘The Solution Story' wordt het verhaal van Nederlands minst bekende legendarische band uit de doeken gedaan. De verkoop van de kaarten is onlangs gestart en ondertussen wordt in het Friese dorp met een onwaarschijnlijk hoge muzikantendichtheid hard gewerkt ( o.a. het eerder zeer succesvolle Twarres heeft haar roots in het dorp) aan de inhoud van het stuk. Muziekjournalist en groot kenner Wouter Bessels is o.a. inhoudelijk verbonden.

Ondanks hun ‘niet grootse sterrenstatus' zullen veel mensen zich de Groninger band Solution herinneren, die van 1970 tot 1983 landelijk veel indruk maakte met haar originele en fantastisch uitgevoerde muziek. Er werden zelfs twee albums in Engeland opgenomen onder het platenlabel van Elton John. In Nederland volgt een aantal bescheiden hits: Empty Faces (1977), It's Only Just Begun (1980) en Run Away (1982), maar desalniettemin is de voetafdruk van de band fors en zijn de achtergrondverhalen talrijk.

In 2006 komt de band nog eenmaal bij elkaar voor twee legendarische reünie optredens. "Ruim zes jaar later overlijdt toetsenist Willem Ennes. Het tijdperk van de groep is definitief ten einde. Het zijn van die momenten waarop je je realiseert dat muzikanten niet het eeuwige leven hebben, maar muziek onsterfelijk is" (citaat uit het boek Plaat Voor Je Kop van Wouter Bessels).

‘The Solution Story' wordt verteld aan de hand van gesprekken tussen de acteur die een oud-roadie van de band speelt en zijn dochter, die na aanvankelijke scepsis, geïnteresseerd raakt in de verhalen en de muziek. En als de band Solution je niets zegt? Dan geeft de voorstelling een mooi tijdsbeeld van de opkomst en ondergang van een jonge, veelbelovende band in de jaren 70-80.

Na de voorstelling volgt de derde helft waarin nog meer nummers worden gespeeld en waarin van alles mogelijk is, zoals verrassende gastoptredens! Dit deel wordt gepresenteerd door journalist Wouter Bessels (Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant) die ook biograaf/archivaris van de Solution erfenis is.

18, 19 en 20 oktober
De Bidler Wergea

 

Gratis kaartjes winnen voor concert Aemen

maandag 8 juli 2024

Gratis kaartjes winnen voor concert Aemen

AEMEN speelt een meeslepende mix van gitaarrock uit de jaren negentig, gemengd met invloeden uit de jaren zestig. Alternatieve progrock met een symfonisch randje: Time (featuring Sharon den Adel)

Het is voor Aemen een uniek jaar, aangezien de mannen al 40 jaar samen op het podium staan. Dat mag gevierd worden!

Onder het motto "20 YEARS LATER", zal AEMEN er weer een bijzondere avond van gaan maken. Een optreden vol passie en emotie, er is dan ook veel gebeurd de afgelopen jaren. Na het optreden is er in de naastgelegen kleine zaal in de Willem Twee, een After Party en uiteraard een Meet & Greet! Oftewel... ‘An evening with AEMEN'!

Willem Twee Poppodium - Den Bosch
Zaterdag 31 augustus 2024

Als je het antwoord weet op de volgende vraag: Hoe heten de twee albums van AEMEN? heb je kans om twee kaartjes te winnen voor dit concert.

Stuur een email naar info@iopages.nl met je antwoorden en n.a.w. gegevens voor 15 augustus a.s. 

Zie ook het nieuwsarchief.

Concertagenda

dinsdag 23 juli 2024

IZZ - CREA, Amsterdam

IZZ

dinsdag 23 juli 2024 - 20:00

CREA, Amsterdam

woensdag 7 augustus 2024

Opeth - 013, Tilburg

Opeth

woensdag 7 augustus 2024 - 20:00

013, Tilburg

dinsdag 13 augustus 2024

Crippled Black Phoenix - Poppodium Boerderij, Zoetermeer

Crippled Black Phoenix

dinsdag 13 augustus 2024 - 20:00

Poppodium Boerderij, Zoetermeer

woensdag 14 augustus 2024

The Omnific - Merleyn, Nijmegen

The Omnific

woensdag 14 augustus 2024 - 20:00

Merleyn, Nijmegen

zaterdag 17 augustus 2024

Complexity Fest - Patronaat, Haarlem

Complexity Fest

Plini

zaterdag 17 augustus 2024 - 15:00

Patronaat, Haarlem

dinsdag 20 augustus 2024

Kyros - Poppodium Boerderij, Zoetermeer

Kyros

Voorprogramma: An Endless Sporadic

dinsdag 20 augustus 2024 - 20:00

Poppodium Boerderij, Zoetermeer

zaterdag 24 augustus 2024

Pelagic festival - Muziekgieterij, Maastricht

Pelagic festival

Ihsahn, The Ocean, And So I Watch You From Afar etc.

zaterdag 24 augustus 2024 - 20:00

Muziekgieterij, Maastricht

Edward Reekers - The Liberty Project - Poppodium Boerderij, Zoetermeer

Edward Reekers - The Liberty Project

zaterdag 24 augustus 2024 - 20:00

Poppodium Boerderij, Zoetermeer

Bekijk de volledige agenda »

Advertenties

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang elke week het nieuws en de prog-rock agenda in je mailbox.

Word abonnee!!

Word nu abonnee van iO Pages en ontvang 7 x per jaar een rijk geïllustreerd magazine met alles wat je weten wilt over progressive rock. Er ligt ook nog een welkomstgeschenk voor je klaar! Lees verder ».

Volg iO Pages ook op

Facebook Twitter Instagram

© 2024 - website by cubique den haag