Progressive rock nieuws

Xymphonia viert 1500ste uitzending

donderdag 7 april 2022

Xymphonia viert 1500ste uitzending

Op zondag 10 april bereikt AAFM's Xymphonia een nieuwe mijlpaal, want dan wordt dit radioprogramma voor de 1500ste keer uitgezonden. Bijzonder daarbij is dat het Xymphonia-team ook al bijna 30 jaar bij elkaar is.

Het programma werd in januari 1993 gestart door Ron Lammers op wat toen nog Radio Almelo heette. Al na enkele maanden kwam René Yedema de redactie versterken, in januari 1994 gevolgd door Aldwin Gerritsen en Herman Beunk. Christian Bekhuis en Maurice Dam waren destijds vaste bezoekers die op die manier al dichtbij het vuur stonden. Nadat Ron verhuisde naar Apeldoorn en daar zijn eigen show startte, werden Christian en Maurice volwaardige teamleden.

In de eerste jaren organiseerde Xymphonia ook festivals, waarbij o.a. Collage, Enchant, Egdon Heath, Jadis, Ritual en The Flower Kings verwelkomd werden. Ook ging bij festivalbezoek in den lande altijd een bandrecorder mee om de optredende acts te interviewen. Later heeft het team (waarvan de leden onderling een uiteenlopende muzieksmaak hebben) zich meer toegelegd om een zo breed mogelijk spectrum aan progressief geörienteerde muziek van CD te laten horen en is het programma dankzij internet over de hele aardbol te beluisteren. Op zondagavond is het programma live: aan opnames vooraf of knippen en plakken wordt niet gedaan. Vervolgens is de uitzending een week lang via de Uitzending Gemist-pagina van AAFM terug te luisteren, waarvan veel gebruik wordt gemaakt.

Bij eerder jubilea werden nog wel eens band uitgenodigd om live in de studio een aantal nummers te spelen. Zo zijn PTS, Mangrove, Lady Lake en Flamborough Head op bezoek geweest. Die laatste band zelfs meerdere keren. Heel bijzonder was het dat de groep bij de 200ste uitzending als verrassing het nummer "Xymphonia" mee had gebracht, wat destijds live in de studio in première ging. Het nummer kwam terecht op het debuutalbum "Unspoken Whisper" (1998). Koen Roozen en Eddie Mulder van Flamborough Head maken natuurlijk ook deel uit van Leap Day. Eigenlijk was het de bedoeling dat Leap Day deze zondag live zou komen spelen. Het is de bedoeling dat dit later dit jaar gaat gebeuren. Op 10 april komen wél enkele leden van de groep langs voor een interview over het recent verschenen "Treehouse", waar natuurlijk de nodige nummers van gedraaid zullen worden.

Voor meer informatie, zie http://xymphonia.aafm.nl/

 

Dit is een bericht uit het nieuwsarchief. Klik hier voor actueel prognieuws.

Concertagenda

vrijdag 29 september 2023

Bruce Soord - Cacaofabriek, Helmond

Bruce Soord

vrijdag 29 september 2023 - 20:00

Cacaofabriek, Helmond

Inhalo - Doopsgezinde kerk, Haarlem

Inhalo

vrijdag 29 september 2023 - 20:00

Doopsgezinde kerk, Haarlem

zondag 1 oktober 2023

Red Sand - 't Blok, Nieuwerkerk aan den IJssel

Red Sand

Voorprogramma: Retrospective

zondag 1 oktober 2023 - 15:00

't Blok, Nieuwerkerk aan den IJssel

Pink Project - Hedon, Zwolle

Pink Project

zondag 1 oktober 2023 - 20:00

Hedon, Zwolle

Focus - Iduna, Drachten

Focus

zondag 1 oktober 2023 - 20:00

Iduna, Drachten

vrijdag 6 oktober 2023

The Aristocrats - Spirit Of 66, Verviers (B)

The Aristocrats

vrijdag 6 oktober 2023 - 20:00

Spirit Of 66, Verviers (B)

Supertrap - Stadstheater, Zoetermeer

Supertrap

vrijdag 6 oktober 2023 - 20:00

Stadstheater, Zoetermeer

Focus - Corneel, Lelystad

Focus

vrijdag 6 oktober 2023 - 20:00

Corneel, Lelystad

Bekijk de volledige agenda »

Advertenties

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang elke week het nieuws en de prog-rock agenda in je mailbox.

Word abonnee!!

Word nu abonnee van iO Pages en ontvang 7 x per jaar een rijk geïllustreerd magazine met alles wat je weten wilt over progressive rock. Er ligt ook nog een welkomstgeschenk voor je klaar! Lees verder ».

Volg iO Pages ook op

Facebook Twitter Instagram

© 2023 - website by cubique den haag