Progressive rock nieuws

Rockopera Edward Reekers

donderdag 4 mei 2023

Rockopera Edward Reekers

De Nederlandse Progressieve Rock vocalist Edward Reekers brengt zijn eerste soloalbum in 15 jaar uit! The Liberty Project komt op 4 augustus uit op Music Theories Recordings/Mascot Label Group en bevat bijdragen van niemand minder dan Steve Hackett (Genesis), Arjen Lucassen (Ayreon), Damian Wilson (Arena), John' Jaycee' Cuijpers (Praying Mantis), Koen Herfst (Vandenberg), Cindy Oudshoorn (ex - Kayak) en meer. Luister hier naar de eerste single 'The Present Day'

Pre-order het album hier

Is het een rockopera, een musical of een conceptalbum? Het is alle drie verpakt in één. Maar waar gaat het over? Stel je voor dat er een tweede oerknal was geweest. Zou dat onze evolutie hebben veranderd of zelfs een parallelle wereld hebben gecreëerd? En zo ja, hoe zou die wereld er dan uitzien? Wie zouden de bewoners zijn?

Reekers zegt: "Ik wilde een verhaal in een verhaal creëren, dus introduceerde ik de personages, Thomas en Catherine, die verliefd worden, uit elkaar gaan en weer bij elkaar komen. Met om hen heen een samenleving in beroering waar onder andere politici, bankiers en journalisten commentaar geven op de situatie waarmee ze worden geconfronteerd".

Op het eerste nummer van het album "The Present Day", verwelkomt Thomas ons in zijn tijd. "We noemen de tijd waarin we leven het heden, maar dat gold ook voor de mensen die honderd jaar geleden leefden, en dat geldt ook voor de mensen die over honderd jaar zullen leven", legt Edward uit. "Na deze tweede Big Bang bevinden we ons in een parallelle wereld die sterk lijkt op de wereld waarin we leven. Het is de openingstrack op het album met leadzang. Het heeft een krachtig begin met een bijna hymne-achtig tintje."

Het album is groots in productie en arrangement. Reekers wendde zich tot producer Joost van den Broek, die hij had ontmoet tijdens de Ayreon shows. De samenwerking bleek magisch te zijn. En dat is niet de enige vriend van wie hij een beetje hulp heeft gehad. Arjen Lucassen Ayreon), Mark Lennon (Venice), Harry Sacksioni, Damian Wilson (Arena), John' Jaycee' Cuijpers (Praying Mantis), Koen Herfst (Vandenberg), Cindy Oudshoorn (ex-Kayak) en voormalig Genesis-lid Steve Hackett droegen allen hun steentje bij.

"Het opnameproces was voor mij een overweldigende ervaring", aldus Reekers. "We hadden Koen Herfst van Vandenberg op drums, die alles gaf, Mark Bogert op gitaar, Johannes Adema op bas, een strijkerssectie, een gemengd koor en zelfs een kinderkoor. We hebben alle muziek gecomponeerd en alle teksten voor het project geschreven. Het was echt een droom die voor mij uitkwam om het tot leven te horen komen met zoveel geweldige muzikanten en zangers die me lieten profiteren van hun geweldige talent."

Reekers was de voormalige leadzanger van de band Kayak. Hij sloot zich bij Kayak voorafgaand aan de release van hun doorbraakalbum, Phantom of the Night (1978), met hun grootste hit "Ruthless Queen." Reekers bleef de zanger van Kayak tot hun breuk in 1982 en vanaf hun reünie in 2005 tot en met 2014.

Reekers bracht onder zijn eigen naam de solo-albums The Last Forest (1980), Stages (1993) en Child of the Water (2008) uit en toerde door heel Europa als achtergrondzanger van artiesten als Meatloaf, Oleta Adams, Bobby Kimball en zelfs Caterina Valente. Ook is Edward een frequente gast-vocalist op het Ayreon project van Arjen Lucassen.

Het is alweer 15 jaar geleden, maar we krijgen in totaal 17 glorieuze tracks. En wat meteen opvalt is de diversiteit van het materiaal. Het varieert van ballads tot heavy metal, popsongs, rock-georiënteerde powertracks, echte blues en bijna klassieke instrumentals. Dus, is het een rockopera? Ja. Is het een musical? Ja. Is het een conceptalbum? Absoluut!

Op 4 Augustus zal Edward Reekers het album live ten gehoren brengen in Poppodium Boerderij in Zoetermeer. Met gastbijdragen van Damian Wilson, Koen Herfst, Damian Wilson, Mark Bogert, John jaycee Cuijpers, Cindy Oudshoorn en Leo Blokhuis. Kaarten zijn vanaf nu hier verkijgbaar.

 

 

Dit is een bericht uit het nieuwsarchief. Klik hier voor actueel prognieuws.

Concertagenda

woensdag 7 augustus 2024

Opeth - 013, Tilburg

Opeth

woensdag 7 augustus 2024 - 20:00

013, Tilburg

dinsdag 13 augustus 2024

Crippled Black Phoenix - Poppodium Boerderij, Zoetermeer

Crippled Black Phoenix

dinsdag 13 augustus 2024 - 20:00

Poppodium Boerderij, Zoetermeer

woensdag 14 augustus 2024

The Omnific - Merleyn, Nijmegen

The Omnific

woensdag 14 augustus 2024 - 20:00

Merleyn, Nijmegen

zaterdag 17 augustus 2024

Complexity Fest - Patronaat, Haarlem

Complexity Fest

Plini

zaterdag 17 augustus 2024 - 15:00

Patronaat, Haarlem

dinsdag 20 augustus 2024

Kyros - Poppodium Boerderij, Zoetermeer

Kyros

Voorprogramma: An Endless Sporadic

dinsdag 20 augustus 2024 - 20:00

Poppodium Boerderij, Zoetermeer

zaterdag 24 augustus 2024

Pelagic festival - Muziekgieterij, Maastricht

Pelagic festival

Ihsahn, The Ocean, And So I Watch You From Afar etc.

zaterdag 24 augustus 2024 - 20:00

Muziekgieterij, Maastricht

Edward Reekers - The Liberty Project - Poppodium Boerderij, Zoetermeer

Edward Reekers - The Liberty Project

zaterdag 24 augustus 2024 - 20:00

Poppodium Boerderij, Zoetermeer

zondag 25 augustus 2024

Pelagic festival - Muziekgieterij, Maastricht

Pelagic festival

Ihsahn, The Ocean, And So I Watch You From Afar etc.

zondag 25 augustus 2024 - 20:00

Muziekgieterij, Maastricht

Bekijk de volledige agenda »

Advertenties

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang elke week het nieuws en de prog-rock agenda in je mailbox.

Word abonnee!!

Word nu abonnee van iO Pages en ontvang 7 x per jaar een rijk geïllustreerd magazine met alles wat je weten wilt over progressive rock. Er ligt ook nog een welkomstgeschenk voor je klaar! Lees verder ».

Volg iO Pages ook op

Facebook Twitter Instagram

© 2024 - website by cubique den haag