Progressive rock nieuws

Grammy nominatie Snarky Puppy

woensdag 9 december 2015

Grammy nominatie Snarky Puppy


Het Amerikaanse Snarky Puppy is genomineerd voor een Grammy. Deze jaarlijkse muziekprijs wordt wereldwijd beschouwd als de belangrijkste prijs in de muziekwereld, vergelijkbaar met de Oscar in de filmwereld.

Het veelkoppige muziekgezelschap van Snarky Puppy is met hun recente album Sylva één van de vijf Grammy-genomineerden in de categorie “Best Contemporary Instrumental Album”. Mooie bijkomstigheid, er is een Nederlands tintje: het Metropole Orkest doet ook mee!

Dit is de iO Pages recensie van het genomineerde album:

SNARKY PUPPY & METROPOLE ORKEST
Sylva
(UNIVERSAL RECORDS)

We Like It Here (2014) betekende de definitieve doorbraak van het swingende collectief Snarky Puppy. Met dit album maakten deze Amerikaanse topmuzikanten duidelijk dat het maar om één ding gaat: spelplezier! Kijk maar eens op YouTube hoe de heren in een nummer als What About Me? geweldig van leer trekken, terwijl ze funk, jazz, latin, rock en prog op een fantastische manier integreren. Niet voor niets noemt bassist-leider Michael League zijn veertig collega’s ‘The Fam’, omdat het gezamenlijke muzikale gevoel voorop staat. En alsof die bende nog niet genoeg is, ging Snarky Puppy een samenwerking aan met ons aller Metropole Orkest. Het instrumentale resultaat Sylva is verbluffend goed. Je ziet hoe de zes door League gecomponeerde stukken live worden gespeeld met publiek dat zich tússen de musici heeft genesteld. Opperste concentratie, maar vooral ook genieten. Door toevoeging van het orkest krijgt de muziek een meer filmisch, soms wat klassiek karakter, maar dat gaat niet ten koste van de smeuïge pit en groove die buiten kijf staat bij deze band uit New York. De geluidsopname is bijzonder goed, waarbij je zelfs het ruimtelijke hoort in bijvoorbeeld de luide basdrums van ritmisch wonder Robert Searight. Trompet, flugelhorn, saxofoon en klarinet krijgen veel ruimte met nu en dan geïmproviseerde solo’s. Opvallend is dat League in Flight de Moog-keybass gebruikt voor lange bromtonen en in het gevarieerde The Curtain een fors effect op de basgitaar zet voor zijn solo. Nog zo’n fraaie epic is The Clearing, maar het klapstuk is de korte track Gretel met zwaar aangezet, spannend koperwerk en vooral sublieme breaks. Het uur muziek op Sylva wordt geleverd als dvd plus een cd met dezelfde nummers. Vooral niet aanlijnen dit sarcastische jonge hondje, maar vrij los laten lopen!

Freek Wolff

Dit is een bericht uit het nieuwsarchief. Klik hier voor actueel prognieuws.

Concertagenda

vrijdag 14 juni 2024

Karnataka - Poppodium Boerderij, Zoetermeer

Karnataka

vrijdag 14 juni 2024 - 20:00

Poppodium Boerderij, Zoetermeer

The Effect - C.Punt, Hoofddorp

The Effect

vrijdag 14 juni 2024 - 20:00

C.Punt, Hoofddorp

zaterdag 15 juni 2024

Mystery - Poppodium Boerderij, Zoetermeer

Mystery

zaterdag 15 juni 2024 - 20:00

Poppodium Boerderij, Zoetermeer

Karnataka - Bosuil, Weert

Karnataka

zaterdag 15 juni 2024 - 20:00

Bosuil, Weert

Genesis Project - Cool, Heerhugowaard

Genesis Project

zaterdag 15 juni 2024 - 20:00

Cool, Heerhugowaard

The Effect - Willem Twee, Den Bosch

The Effect

zaterdag 15 juni 2024 - 20:00

Willem Twee, Den Bosch

zondag 16 juni 2024

Mr. Punch - Ruis-Alkmaar, Alkmaar

Mr. Punch

zondag 16 juni 2024 - 15:00

Ruis-Alkmaar, Alkmaar

€ 18,00 - koop kaarten

The Effect - Poppodium Boerderij, Zoetermeer

The Effect

zondag 16 juni 2024 - 20:00

Poppodium Boerderij, Zoetermeer

Bekijk de volledige agenda »

Advertenties

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang elke week het nieuws en de prog-rock agenda in je mailbox.

Word abonnee!!

Word nu abonnee van iO Pages en ontvang 7 x per jaar een rijk geïllustreerd magazine met alles wat je weten wilt over progressive rock. Er ligt ook nog een welkomstgeschenk voor je klaar! Lees verder ».

Volg iO Pages ook op

Facebook Twitter Instagram

© 2024 - website by cubique den haag