Northern Prog festival (Siegerswoude, 5 november 2022)

Northern Prog Festival
5 november 2022, De Uthof, Siegerswoude

Gelukkig, de negende editie van dit gezellige progfestival op het Friese platteland kon doorgaan. Bijna was de financiële krapte, vanwege te weinig bezoekers, er de oorzaak van dat het evenement gecanceld zou worden. Door inspanning van de organisatoren om voldoende bezoekers te trekken, kwamen er toch heel wat liefhebbers en konden we toch genieten van dit jaarlijkse evenement.

De band Chain Reaktor staat voor de passie van muziek die van generatie op generatie wordt overgedragen als een kettingreactie. Toetsenist Erik Laan (Silhouette) wordt bijgestaan door zijn twee zoons, drummer Arjan en gitarist Bart (beiden ook in Skylake) en de familie Laan doet de bandnaam eer aan. Het was leuk om te zien hoe Bart zich profileerde als frontman en zich tevens een zeer getalenteerde gitarist toonde. Zijn interactie met het publiek was spontaan en de dialogen met "papa" Erik waren alleraardigst. Tja en het optreden was in één woord geweldig, zowel wat instrumentbeheersing als spelplezier betreft. Tussen het eigen repertoire door werd nog de cover Amazing Flight van Ayreon op overtuigende wijze gebracht. Alleen met de hoge noten hadden zowel vader als zoon vocaal wat problemen.
Na deze geweldige opener eiste het organiserende Leap Day het podium op. Enige tijd geleden werd de cd Treehouse uitgebracht en natuurlijk werd daar de nodige aandacht aan gegeven. Het was te merken dat de Friese formatie al enige optredens achter de rug had, want de performance liep als een geoliede machine. Het sextet klinkt live steviger dan op de plaat maar blijft melodieus. De wisselwerking tussen beide toetsenisten is een succesformule en dat was ook deze zaterdagmiddag weer te horen. Zanger Hans Kuypers voelt zich als een vis in het water, wat duidelijk te merken is in zijn podiumpresentatie en zangkwaliteit. Ook deze tweede act zette een dijk van een optreden neer en bevestigde daarmee tot de top van de vaderlandse progscene te horen. Het publiek hield een blij gevoel over aan het spelplezier van de musici en de Camel-getinte muziek.
De tweede helft van het festival stond in het teken van twee buitenlandse bands. De eerste was de jonge Poolse groep Less Is Lessie, die een muzikale rondleiding gaf door de woonplaats Warschau. Aan de hand van filmbeelden, die gedurende het gehele concert bleven doordraaien, werden we meegenomen door de Poolse hoofdstad. De band stopte met spelen op de momenten dat de filmbeelden toegelicht werden door een verteller. Er waren teveel van deze pauzes en ze duurden te lang. Daardoor verslapte de aandacht van de toehoorders. Daarbij kwam nog het monotone ritme van de nummers, waardoor het wat minimalistisch overkwam. Ook werd het door sommigen vergeleken met de psychedelica van Pink Floyd. Heel fraai waren de vioolsolo's die de band in een melodieuzer vaarwater brachten. Less Is Lessie heeft veel potentie, barst van de ambitie en trad voor de eerste keer buiten de eigen landsgrenzen op.
De finale was voor Also Eden. Dit is een typisch Engelse progband, in stijl te vergelijken met Pallas. Zanger en frontman Rich Harding is een entertainer die het publiek weet te bespelen. Uit de gehele discografie werden songs geplukt en gespeeld. Tussen het bandrepertoire door klonk opeens een bekende melodie, op gitaar gespeeld en door Harding gezongen, de Peter Gabriel klassieker Here Comes The Flood. Een fantastische vertolking die door het publiek zeer gewaardeerd werd. Na nog twee toegiften werd door Harding een dankwoord gesproken richting de vertrekkende Nederlandse drummer Dave Roelofs.

Nothern Prog was weer een fantastische belevenis, mede door een behoorlijk goed geluid van alle bands. Voor volgend jaar is de hoop van de organisatoren dat het festival op zaterdag 4 november nog wat meer progliefhebbers trekt.

Tekst: Leo Hoekstra
Foto's: Leap Day, Less Is Lessie en Also Eden: Arthur Haggenburg / Chain Reaktor: Freek Wolff.

 

 

Naar het overzicht van de reviews.

Concertagenda

donderdag 7 maart 2024

Saga - Metropool, Enschede

Saga

donderdag 7 maart 2024 - 20:00

Metropool, Enschede

zaterdag 9 maart 2024

Supertrap - De Muze Theater, Noordwijk

Supertrap

zaterdag 9 maart 2024 - 20:15

De Muze Theater, Noordwijk

koop kaarten

zondag 10 maart 2024

Leap Day - Café La Porte, Meppel

Leap Day

zondag 10 maart 2024 - 16:30

Café La Porte, Meppel

Saga - Poppodium Boerderij, Zoetermeer

Saga

zondag 10 maart 2024 - 20:00

Poppodium Boerderij, Zoetermeer

Cynic - Dynamo, Eindhoven

Cynic

zondag 10 maart 2024 - 20:00

Dynamo, Eindhoven

vrijdag 15 maart 2024

Cloudbusting - ECI Clutuur, Roermond

Cloudbusting

vrijdag 15 maart 2024 - 20:00

ECI Clutuur, Roermond

Kingfisher Sky - Parkvilla, Alphen aan den Rijn

Kingfisher Sky

vrijdag 15 maart 2024 - 20:30

Parkvilla, Alphen aan den Rijn

€ 20,00 - koop kaarten

zaterdag 16 maart 2024

Regressive Hypnosis - Neushoorn, Leeuwarden

Regressive Hypnosis

zaterdag 16 maart 2024 - 20:00

Neushoorn, Leeuwarden

Bekijk de volledige agenda »

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang elke week het nieuws en de prog-rock agenda in je mailbox.

Volg iO Pages ook op

Facebook Twitter Instagram

© 2024 - website by cubique den haag