Plini & Jakub Zytecki (Nijmegen, 3 maart 2023)

PLINI, JAKUB ZYTECKI, JACK GARDENER & OWANE
3 maart 2023, Doornroosje, Nijmegen

De Nijmeegse prinses werd op een mooie vrijdagavond niet wakker gemaakt met de kus van een prins, maar door het geweld van drie luidruchtige gitaristen. Plini (Australië), Jakub Zytecki (Polen), Jack Gardiner (Engeland/Zwitersland) & Owane (Noorwegen) bewegen zich in een fantasierijk sprookje van instrumentale jazzrock, progmetal en tegendraadse djent. De heren zijn alle vier dertig jaar en behoren tot de nieuwe generatie gitaristen die bewierrookt wordt door levende legendes als Steve Vai en Guthrie Govan. Denk bij tijd- en soortgenoten aan de formaties Animals As Leaders, Polyhonia en Intervals.
Owane stelde zich bescheiden op in de schaduw van Gardiner, de man die de show stal met spelplezier en een gevarieerde, weergaloze manier van spelen. Ook zijn gitaarsound was om door een ringetje te halen. Het duo viel op door het funky en tamelijk luchtige karakter van de instrumentale nummers.
De Pool Jakub Zytecki kennen we nog van de progmetalband Disperse. Hij liet deze avond van zich horen als meest innovatieve gitarist, met accent op een zachte, maar razendsnelle fingerpickingtechniek. Misschien past hij die iets teveel toe, zodat het soms overkomt als gretige toepassing van een trucje. Er zit iets teveel ‘lucht' in de muziek; je verwacht een stevige solo die maar niet komt. De geweldige drummer weet daar wel raad mee en vult dat vaak op met creatieve breaks.
Plini zette vanaf de aftrap meteen de toon met een duidelijke knipoog naar zijn grote voorbeeld Joe Satriani. De hele band stond als een huis, een geweldige zetel voor de man van ‘down under' om achterover te leunen en de fantastische melodieën en complexe solo's uit zijn mouw te schudden. Wat een beheersing! Wat is dat toch een fijne en frisse combinatie van heldere fusion die afgewisseld wordt met zware beuken uit de hoek van de djent en metal. Op torenhoog niveau.
Heel tof dat Plini zijn tourgenoten tot slot nogmaals de bühne opriep voor een gezamenlijk slotfeestje. Owane schitterde door afwezigheid, hij leek zijn dag niet te hebben. Het mocht de pret niet drukken, zeker niet voor het zeer gemêleerde publiek dat zichtbaar genoot. De twee dagen daarna was dit ongetwijfeld weer het geval in Tilburg en Amsterdam, waar Plini & co ook van leer trokken.

Tekst & foto's: Freek Wolff

 

 

Naar het overzicht van de reviews.

Concertagenda

donderdag 22 februari 2024

Supertrap - Schouwburg Amstelveen, Amstelveen

Supertrap

donderdag 22 februari 2024 - 20:00

Schouwburg Amstelveen, Amstelveen

koop kaarten

vrijdag 23 februari 2024

Therion - Metropool, Enschede

Therion

vrijdag 23 februari 2024 - 20:00

Metropool, Enschede

zaterdag 24 februari 2024

Flock - No Dust Records, Wezep

Flock

zaterdag 24 februari 2024 - 14:00

No Dust Records, Wezep

The Pineapple Thief - Melkweg, Amsterdam

The Pineapple Thief

zaterdag 24 februari 2024 - 20:00

Melkweg, Amsterdam

The Watch - Dru Cultuurfabriek, Ulft

The Watch

zaterdag 24 februari 2024 - 20:00

Dru Cultuurfabriek, Ulft

donderdag 7 maart 2024

Saga - Metropool, Enschede

Saga

donderdag 7 maart 2024 - 20:00

Metropool, Enschede

zaterdag 9 maart 2024

Supertrap - De Muze Theater, Noordwijk

Supertrap

zaterdag 9 maart 2024 - 20:15

De Muze Theater, Noordwijk

koop kaarten

zondag 10 maart 2024

Leap Day - Café La Porte, Meppel

Leap Day

zondag 10 maart 2024 - 16:30

Café La Porte, Meppel

Bekijk de volledige agenda »

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang elke week het nieuws en de prog-rock agenda in je mailbox.

Volg iO Pages ook op

Facebook Twitter Instagram

© 2024 - website by cubique den haag