Sylvan & RPWL (Zoetermeer, 27 oktober 2023)

SYLVAN & RPWL
27 oktober 2023
Poppodium Boerderij, Zoetermeer

Twee Duitse headliners op één avond, dat is een mooi affiche. En zo pakte de lange avond met zeer toegankelijke progrock ook uit, voor een groot publiek. Bovendien was het geluid van de harmonieuze songs van Sylvan en RPWL om door een ringetje te halen. Spatgaaf en zeker niet te luid.
Marco Glühmann wreef zich met een grote glimlach richting drummer Matthias Harder in zijn handen. Hij had er zin in. En dat uitte zich bij de zanger in een zeer grote beleving van geëngageerde muziek. De man heeft een zeer kenmerkend stemgeluid, waarbij je houdt van het emotionele karakter, of je vindt het niks. Een middenweg lijkt onmogelijk. De hoge nootjes kwamen er soms wat zachtjes en niet perfect uit, maar prachtsongs als In Encoded By Heart van het laatste album One To Zero blijven staan als een huis. Gitarist Johnny Beck is klein van stuk, maar hij speelt groots, grossierend in welluidende solo's. De setlist ervaarde ik als niet helemaal gelukkig, maar wat ik had gehoopt, gebeurde. Sylvan sloot af met het magistrale slot van haar beste en gelijknamige album Posthumous Silence. Pal voor het podium was een Duitser van de fanclub in tranen, want er zijn weinig melancholieke ballads die zo ontroeren.
De mannen van RPWL brachten ook een fraai homogeen geluid, waarbij de band met gemak improviseerde toen bleek dat de Moog van Yogi Lang het begaf. De toetsenman nam zijn solo's over, zodat de frontman zich kon concentreren op zijn onderkoelde zang. De stijl is bekend, doorspekt met Floydiaanse invloeden. Maar wie maalt daar om? Als in een nummer als What I Really Want ook nog wat U2-arpeggio's klinken, is het feest compleet. Dit is afkomstig van het vorige album Outer Space, terwijl RPWL in Zoetermeer uiteraard stevig putte uit de laatste plaat Crime Scene.
Ook Kalle Wallner voelt zich helemaal senang met de vrij rechtlijnige stijl, terwijl deze gitarist zoveel kwaliteit in huis heeft dat hij ongetwijfeld een veel complexere progstijl aan zou kunnen. Het maakt hem niet uit, want als hij soleert is deze musicus heer en meester. Voor de meezinger Roses was Ray Wilson als gastzanger niet in de buurt, maar dat mocht te pret niet drukken. Net als haar voorganger voelde RPWL goed aan dat de afsluiter een knaller moest zijn. Hoe grappig dat dit nu juist de aftrap is van het debuutalbum; Hole In The Sky. Dit blijft een klassieker van ongekende schoonheid, met weer zo'n jubelende gitaarsolo. Daar stond deze avond sowieso bol van, waar proggers wel pap van lusten!

Tekst & foto's: Freek Wolff

 

Naar het overzicht van de reviews.

Concertagenda

vrijdag 19 april 2024

Subsignal - Metropool, Hengelo

Subsignal

vrijdag 19 april 2024 - 20:00

Metropool, Hengelo

Wishbone Ash - Gigant, Apeldoorn

Wishbone Ash

vrijdag 19 april 2024 - 20:00

Gigant, Apeldoorn

Dry Land - C.Punt, Hoofddorp

Dry Land

Voorprogramma: Forgotten Sons

vrijdag 19 april 2024 - 20:00

C.Punt, Hoofddorp

Supertrap - Theater De Willem, Papendrecht

Supertrap

vrijdag 19 april 2024 - 20:15

Theater De Willem, Papendrecht

koop kaarten

donderdag 25 april 2024

Manfred Mann's Earth Band - Muziekgieterij, Maastricht

Manfred Mann's Earth Band

donderdag 25 april 2024 - 20:00

Muziekgieterij, Maastricht

The Musical Box - Muziekgebouw, Eindhoven

The Musical Box

donderdag 25 april 2024 - 20:15

Muziekgebouw, Eindhoven

vrijdag 26 april 2024

Manfred Mann’s Earth Band - Metropool, Hengelo

Manfred Mann’s Earth Band

vrijdag 26 april 2024 - 20:00

Metropool, Hengelo

zaterdag 27 april 2024

Manfred Mann’s Earth Band - Poppodium Boerderij, Zoetermeer

Manfred Mann’s Earth Band

zaterdag 27 april 2024 - 20:00

Poppodium Boerderij, Zoetermeer

Bekijk de volledige agenda »

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang elke week het nieuws en de prog-rock agenda in je mailbox.

Volg iO Pages ook op

Facebook Twitter Instagram

© 2024 - website by cubique den haag