Anekdoten

AnekdotenAnekdoten is geformeerd in 1991 door Anna Sofi Dahlberg, Nicklas Barker, Peter Nordins en Jan Erik Liljeström en deze bezetting is al die jaren tot op heden intact gebleven. De band wordt beschouwd als een eerste keus van vele critici en wordt gedragen door vele fans. De heavy progressieve meesters uit Zweden met hun donkere, melodieuze muziek zullen dit jaar weer gaan toeren om hun laatste album Until All The Ghosts Are Gone te promoten. Uiteraard zal ook een selectie van de meest populaire nummers uit hun imposante muzikale verleden worden vertolkt.

Anekdoten is vooral geroemd vanwege de door deze band gecreëerde intense sfeer, de priemende riffs, dynamische wendingen en de complexe arrangementen. In hun muziek verenigen de bandleden een krachtig geluid met melodie.

Vandaag de dag bestaat Anekdoten uit vijf muzikanten, want de bezetting is aangevuld met gitarist Marty Willson Piper, die de sound van de band een nieuwe dimensie geeft door zijn eclectische spel, beïnvloed is door psychedelische muziek en stromingen als gothic, punk en Engelse volksmuziek.

De geschiedenis van Anekdoten overspant inmiddels een periode van vijfentwintig jaar en in die tijd bracht de band zes studioalbums uit en twee live albums. De band heeft inmiddels overal in Europa, in de VS, Canada, Japan en Zuid Amerika gespeeld en verkocht over de 100.000 albums. Het wordt hoog tijd dat muziekliefhebbers meer bewust gemaakt worden van de kwaliteiten van deze band want Anekdoten verdient een groter publiek!

Bezetting:

Nicklas Barker: zang, gitaar, mellotron, Fender Rhodes, Farfisa en vibrafoon
Anna Sofi Dahlberg: mellotron, zang, piano, Farfisa, orgel
Jan Erik Liljeström: bas, zang
Peter Nordins: drums & percussie, vibrafoon, mellotron
Marty Willson Piper: gitaar

 


Laatste recensie Anekdoten :

(geplaatst in iO Pages 129)


ANEKDOTEN
Until All The Ghosts Are Gone
(VIRTA RECORDS)

Het dromerige, bijna kosmische intro van opener Shooting Star is slechts van korte duur, want het wordt zeer snel overspoeld door een geluidsmuur, waarin loodzware gitaarriffs het moeten opnemen tegen golven Mellotron. Net als King Crimson in zijn hoogtijdagen kalme met ruige passages afwisselde, zo weerspiegelt ook Anekdoten dat gevoel in de originele composities. Op Until All The Ghosts Are Gone plaveit men de weg voor de nog steeds onvaste stem van Jan Erik Liljeström. Door de jaren heen is die stem echter een vitaal onderdeel van het groepsgeluid gebleken en dat is nu niet anders. De gitaar van Nicklas Barker gaat een gevecht aan met het orgel van vriend Per Wiberg, die al op het debuut Vemod (1993) zijn opwachting maakte. Een dromerig gitaartje sluit deze uitmuntende opener af. Met een tsunami aan Mellotron injecteert Anna Sofi Dahlberg de nodige kracht in Get Out Alive. De zanglijn is origineel en fris, zwemmend door een cascade van sferen met opnieuw knappe gitaargeluiden en zelfs een tribaal ritme om ten slotte uit te monden in een bijna pastoraal geluid. Met If It All Comes Down To You levert Anekdoten wellicht het mooiste nummer uit zijn bestaan af. Mijn nekharen gingen recht overeind staan bij het horen van zoveel moois: subtiele vibrafoonklanken, een wonderschoon gitaargeluid, betoverende zang en een gastrol voor Theo Travis op dwarsfluit. Hemels! Anna Sofi heeft op dit album haar cello afgezworen, waardoor het weemoedgehalte wellicht wat heeft ingeboet. Ze legt zich naast orgel en Fender Rhodes vooral toe op het machtige geluid van de Mellotron dat vaak de weg effent naar kalmere passages, zoals ook in Writing On The Wall het geval is. De van The Church gekende Marty Wilson-Piper speelt tijdens het titelnummer op verschillende gitaren, waardoor het geheel toch weer een eigen identiteit krijgt. Met het onheilspellende Our Days Are Numbered krijgt de nieuwe cd een gepast sluitstuk. Hier gaat het Mellotron-koor in gevecht met de repetitieve gitaar, terwijl de sax van Gustav Nygren extra kracht toevoegt. Met Until All The Ghosts Are Gone levert Anekdoten een dijk van een plaat af, een staalkaart van hoe progressieve rock moet klinken: onvoorspelbaar en boordevol onverwachte wendingen.

John Bollenberg


Links Anekdoten

Terug naar de informatie over het iO Pages Festival.

iO Pages Festival 2016

IO Pages Festival 2016

Volg iO Pages ook op

Facebook Twitter Instagram

© 2021 - website by cubique den haag